Sidebar

03
za, dec

Sport & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

077 Venlo Gezondheid Lifestyle - Venlo.fit en ALDI werken sinds 2018 samen om een gezonde leefstijl onder gezinnen met jonge kinderen te bevorderen. Een initiatief vanuit deze samenwerking is de pilot met het programma ‘Groenteboxjes’ dat onlangs is uitgerold op zes Venlose kinderopvanglocaties.

De Universiteit van Maastricht heeft in opdracht van ALDI en JOGG het effect van het programma onderzocht. Daaruit blijkt dat het programma, waarin kinderen op het kinderdagverblijf dagelijks groente aangeboden kregen en beloond werden voor het eten ervan, de groenteconsumptie verhoogt.  

In Venlo, Venray en Weert namen gedurende drie maanden circa 600 kinderen tussen twee en vier jaar oud deel aan de pilot met de groenteboxjes. Het programma gaf opvoeders en pedagogisch medewerkers praktische handvaten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van de kinderen, thuis en op het kinderdagverblijf. Dat zorgde ervoor dat de kinderen op een speelse manier ervaring opdeden met het dagelijks eten van groente.

Het effect van het groenteboxjesprogramma
De Universiteit van Maastricht heeft het effect van het groenteboxjesprogramma onderzocht. Het onderzoek toont dat het dagelijks aanbieden van groente op het kinderdagverblijf in combinatie met een beloning voor het eten ervan, de groenteconsumptie na drie maanden significant verhoogt. “Het vele aanbieden is belangrijk maar juist de beloning maakt van het proeven van groente ook iets leuks”, aldus promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo.

Voortzetting groenteboxjesprogramma
Nu het succes van het groenteboxjesprogramma wetenschappelijk is aangetoond willen ALDI en Venlo.fit het programma verder uitrollen. De ambitie is om het project dit jaar voort te zetten in Limburg en verder uit te rollen in twee andere regio’s in Nederland, aldus Nadie Winde, manager Corporate Responsibility bij ALDI in Nederland.

Meer informatie kunt u vinden op https://www.venlo.fit/jogg/

Beheerders gezocht banner