Sidebar

26
ma, sept

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

077 Venlo Politiek - De definitieve jaarstukken van de gemeente worden vandaag bekend gemaakt. Goed nieuws. Wederom. De verwachtingen van december 2019 blijken fors positiever uit te vallen voor de gemeente Venlo. Er is een positief resultaat van 6,5 miljoen euro ten opzichte van de begroting.

Dit bericht komt in een rij van berichten over de financiële positie van de gemeente Venlo. Kadernota, Voorlopige Jaarstukken, VoRap en Definitieve Jaarstukken, ze volgden elkaar in rap tempo op. Dat kan tot verwarring leiden. Hoe dat financiële proces nu precies loopt en hoe het huishoudboekje van de gemeente Venlo functioneert kunt u hier teruglezen 

Op verzoek van de gemeenteraad heeft de gemeente Venlo de Voorlopige Jaarstukken al eerder vrijgegeven; daarbij waren de resultaten van de zorgaanbieders in het Sociale Domein nog niet betrokken. Dat eerste resultaat was al naar volle tevredenheid van het gemeentebestuur. De gemeente lag duidelijk op koers. Financieel was alles weer op orde.    

Die cijfers zijn nu aangevuld met de resultaten van de zorgaanbieders. En ten opzichte van de eerdere verwachtingen in de FinRap 2019 is er een positief resultaat gerealiseerd. Dat maakt dat de gemeente Venlo weer wat meer spek op de ribben krijgt. En dat is geen overbodige luxe. 

Meer geld naar Coronafonds
De sterke en stabiele financiële koers van de afgelopen jaren werpt zijn vruchten af, maar de Coronacrisis en alle gevolgen die daarmee gepaard gaan werpen hun schaduw vooruit. Het gemeentebestuur zal effectief omgaan met de beschikbare middelen. Want wat de toekomst brengt is nog onbekend, maar dat er een economische storm in aantocht is, dat staat vast.

Derhalve vraagt de gemeente bijvoorbeeld aan de raad om 2,77 miljoen euro te reserveren voor het Coronafonds. Waar eerder is gesproken van een reservering van 2 miljoen euro, wordt nu voorgesteld dit direct op te hogen met. Hiermee kunnen kosten afgedekt worden die gemaakt worden door de Corona crisis en niet ergens in zijn afgedekt.

2 miljoen voor de Regiodeal
Deze crisis heeft meer dan ooit het belang aangetoond van het hebben van een goede gezondheid. Daarom investeert de gemeente Venlo 2 miljoen euro van het positieve financiële resultaat in de Regiodeal. Venlo wil als grootste stad in Noord-Limburg laten zien hoe belangrijk het is om te investeren in een duurzame, veilige en gezonde toekomst. Met het Rijk, de provincie en de andere gemeentelijke overheden gaan we samen aan de slag.

Samen met alle Venlonaren zullen we de komende jaren plannen maken om door de crisis heen te komen. In goed overleg en met respect voor elkaar. Het positieve financiële resultaat van vandaag en van de afgelopen jaren zal daarbij helpen. De tijden zullen niet makkelijk zijn, er zullen moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, niet alleen in Venlo, maar in heel Nederland en de rest van de wereld.

Het gaat de gemeente Venlo financieel goed. We zetten gezamenlijk de schouders eronder. Daarmee trotseren we de storm.

Beheerders gezocht banner